Nelleke Vedelaar

 • De eerste grote uitdaging voor de nieuwe voorzitter van de PvdA dient zich aan: de gemeenteraadsverkiezingen. Want de voorzitter is ook de campagneleider. En we hebben vanaf 7 oktober, wanneer de voorzitter benoemd wordt door het congres nog minder dan een half jaar tot de verkiezingen. Wat mij betreft begint de campagne dan ook op die dag.

  De gemeente is de overheid die het dichtst bij je staat. De eerste overheid in je omgeving. De overheid die gaat over wat er gebeurt bij jou in de straat. Dat betekent dat de verkiezingen moeten gaan over lokale thema’s in plaats van landelijke thema’s, de aandacht moet naar waar hij hoort en landelijke politici staan ten dienste aan lokale politici.

  Daarom sluiten wij een Lijsttrekkerspact. Als kandidaat-voorzitter en 14 PvdA-lijsttrekkers van de grootste maar ook de kleinste gemeenten van Nederland zullen wij deze campagne de nadruk leggen op lokale onderwerpen. Wij zetten de schijnwerpers op wat er bij mensen in de buurt het verschil maakt. En spreken gezamenlijk af dat:

  1. Lokale thema’s de boventoon voeren in het belang van de inwoners van onze gemeenten.
  2. We onze landelijke politici laten aansluiten bij onze campagnes als er een logisch verband ligt met de gemeente of het vraagstuk.
  3. We als lokale lijsttrekkers de krachten bundelen en met gezamenlijke plannen komen op punten waar we gezamenlijke verantwoordelijkheden zien.
  4. We pleiten voor een fonds vanuit de VNG dat lokale media ondersteunt in verslaggeving van lokale politiek. Op veel plekken doen lokale journalisten hun best om verslag te doen van wat er in de lokale politiek gebeurt. Toch zien we dat het op veel plekken ook steeds lastiger wordt. Geen journalist meer bij de raadsvergadering bijvoorbeeld. Dat is onwenselijk. Zonder journalistieke waakhond holt de (lokale) democratie uit.
  5. We er alles aan zullen doen om bewoners uit alle lagen van de bevolking te betrekken bij lokale democratische besluitvorming.
  6. De gemeenteraadsverkiezingen geen start- of eindpunt is van een campagnecyclus, maar een meetmoment in een campagne die voor de Partij van de Arbeid altijd doorgaat.

  Nelleke Vedelaar, kandidaat-voorzitter, samen met de PvdA-(kandidaat-)lijsttrekkers:
  Marjolein Moorman, Amsterdam (lijsttrekker)
  Martijn Balster, Den Haag (lijsttrekker)
  Mohammed Chahim, Helmond (kandidaat-lijsttrekker)
  Liesbert Lubberink, Staphorst (lijsttrekker)
  Robin Reichrath, Landgraaf (kandidaat-lijsttrekker)
  Marga Jonkman, Apeldoorn (lijsttrekker)
  Erwin Boom, Venlo (lijsttrekker)
  Michael Yap, Roosendaal (lijsttrekker)
  Yasin Torunoglu, Eindhoven, (lijsttrekker)
  Rogier Tetteroo, Gouda (kandidaat-lijsttrekker)
  Eefke Meijerink, Zwolle (lijsttrekker)
  Leander Broere, Dalfsen (kandidaat-lijsttrekker)
  Laurens van der Velde, Enschede (lijsttrekker)
  Laura Broekhuizen, Oldambt (lijsttrekker)

   

  Terug naar de vorige pagina